Дикон в новините

ВЕРЖИНИЯ ДИМИТРОВА: „ДОСТЪПЪТ ДО СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ Е ЗАСТРАШЕН ОТ НЕЯСНИТЕ ПРОЦЕДУРИ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА, А НЕ ОТ НЕДОСТАТЪЧЕН КАПАЦИТЕТ НА БИЗНЕСА”

На 13 юни Асоциацията „Българска бизнес мрежа" (ББМ) изпрати писмо до министър-председателя Сергей Станишев и до ръководителя на Представителството на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис, в което изразява безпокойството на своите над 100 членове от цяла България - средни и малки предприятия - по повод осем пункта в Постановление № 121 от 31 май 2007г. на Министерския съвет. Документът определя реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, и по Програма Фар на ЕС.

ББМ изрази готовност да съдейства на държавните институции за формиране и провеждане на адекватна политика по отношение на малкия и среден бизнес, представители на който са повечето членове на Асоциацията.

В писмото на ББМ до Станишев и Хъмфрис се съдържат конкретни коментари и предложения за промени на министерското постановление, с които Портал ЕВРОПА вече запозна своите читатели. Можете да си припомните публикацията ТУК.

От Асоциация „Българска бизнес мрежа" споделиха пред Портал ЕВРОПА, че въпреки така наречената съгласувателна процедура между ведомствата при изготвянето на подобен род документи, се оказало, че например в Агенцията за малки и средни предприятия експертите не били наясно, че такова постановление вече е прието. Специалисти от няколко министерства също не са знаели за него.

Междувременно приключи мащабната кампания на Министерството на финансите - „Бъдете активни", чиято цел бе да запознае потенциалните бенефициенти с възможностите, които предлагат Структурните инструменти на ЕС. „Както многократно подчертавахме по време на тази кампания, най-важното условие, необходимо за ефективното усвояване на европейските средства, е про-активната позиция на бенефициентите. Европейските пари ще бъдат отпуснати на добре подготвените кандидати", подчерта министър Орешарски на заключителната пресконференция за кампанията „Бъдете активни", провела се на 3 юли. Можете да си припомните информацията ТУК.

От Асоциация „Българска бизнес мрежа" коментираха, че подходът на кампанията „Бъдете активни" е бил главно срещи на премиера и министри с представители на бизнеса из страната, на които правителството е казвало: бъдете активни, а бизнесът е отговарял - кажете как? Все още няма отговор на този въпрос, от което произтичат неяснотите и притесненията, обобщават още от ББМ, настоявайки за унифицирани и конкретни правила, които да регламентират реда за работа с пари от Структурните фондове.